Het concurrentiebeding stamt uit 1907 en heeft sindsdien slechts marginale wijzigingen ondergaan. Dat wil overigens niet zeggen dat er nooit eerder plannen waren voor grote wijzigingen, maar uiteindelijk zijn deze niet of niet volledig doorgevoerd, omdat consensus ontbrak.
Geschreven door
Renate Kroeze
september 2021
Na Kamervragen in 2019 over het door werkgevers steeds vaker “gebruiken” van het concurrentiebeding om in een krappe arbeidsmarkt werknemers aan zich te houden, is er uitgebreid onderzoek geweest naar de werking van het concurrentiebeding, ook rekening houdend met de eerdere aanbevelingen van de Commissie Regulering van Werk (Commissie Borstlap).
Op 25 juni 2021 zijn de onderzoeksresultaten hiervan gepresenteerd en kunnen de volgende conclusies worden getrokken:
Het rapport geeft in ieder geval nogmaals aan dat het concurrentiebeding in de huidige arbeidsmarkt wijziging behoeft. Uit het onderzoeksrapport komt duidelijk naar voren dat de huidige werking en inzet van het concurrentiebeding, naast de eerdere aanbevelingen van de Commissie Borstlap voor herziening van het arbeidsrecht, wel degelijk aanleiding geven om het concurrentiebeding kritisch te bekijken. Verschillende opties zullen verder worden uitgewerkt, waarna de Kamer zal worden geïnformeerd. Zodra er meer ontwikkelingen zijn, zullen wij uiteraard daarover berichten!
Deze blog bevat algemene informatie en is niet gericht op specifieke, individuele gevallen. De informatie uit deze blog kan dan ook niet als juridisch advies worden gekwalificeerd. Mocht u naar aanleiding van deze blog of in het algemeen vragen hebben met betrekking tot uw eigen specifieke situatie, neem dan contact op met een van onze advocaten.
Renate Kroeze, 8-9-2021