intro-foto

Proeftijd

Allereerst kan een werknemer de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd opzeggen gedurende de proeftijd. Dit kan alleen wanneer de werkgever en de werknemer schriftelijk een proeftijd zijn overeengekomen. Bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd welke overeenkomst is aangegaan voor korter dan twee jaar geldt een maximale proeftijd van één maand. Bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd welke overeenkomst is aangegaan voor de duur van twee jaar of langer geldt een maximale proeftijd van twee maanden. Als de werknemer de arbeidsovereenkomst opzegt terwijl de proeftijd nog loopt, geldt er geen opzegtermijn. De werknemer kan aldus direct opzeggen. In geval er een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wordt aangegaan voor ten hoogste zes maanden kan er geen proeftijd worden overeengekomen. Wanneer er geen proeftijd tussen de werkgever en werknemer is overeengekomen of de proeftijd reeds is verstreken, kan de werknemer de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet opzeggen door een beroep op de proeftijd te doen.

Tussentijds opzegbeding

Een andere mogelijkheid voor de werknemer om de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd tijdens de looptijd van de arbeidsovereenkomst te beëindigen, is het tussentijdse opzegbeding. Een tussentijds opzegbeding moet in de arbeidsovereenkomst tussen partijen zijn overeengekomen of in de CAO staan. Bij een tussentijds opzegbeding is een opzegtermijn van één maand gebruikelijk. Wanneer er geen tussentijds opzegbeding in de arbeidsovereenkomst of in de CAO is opgenomen, kan de werknemer de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet tussentijds opzeggen.

Wederzijds goedvinden

Voorts kan de werknemer bij de werkgever aangeven dat hij/zij de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd tussentijds wil beëindigen. Het staat de werkgever vrij om hier al dan niet akkoord mee te gaan en onder welke voorwaarden. Voor de werknemer is het met name van belang zich te realiseren dat het tijdens de looptijd van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd beëindigen van de arbeidsovereenkomst onder meer gevolgen heeft voor het recht op een WW-uitkering. Het is voor zowel de werkgever als de werknemer aan te raden om voorafgaand aan een beëindiging van de arbeidsovereenkomst gedegen juridisch advies in te winnen.

Deze blog bevat algemene informatie en is niet gericht op specifieke individuele gevallen. De informatie uit deze blog kan dan ook niet als juridisch advies worden gekwalificeerd. Mocht je naar aanleiding van deze blog of in het algemeen vragen hebben met betrekking tot jouw eigen situatie, dan verneem ik dat graag.

foto-teamlid

Meer weten?
Marjolein Klunder helpt u graag verder.


Telefoon 074 290 91 99
m.klunder@robersadvocaten.nl