Blog
Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd tussentijds opzeggen; kan dat?
Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan in beginsel niet tussentijds door de werknemer worden opgezegd. Welke opties heeft de werknemer? Stel een werkgever en een werknemer sluiten een arbeidsovereenkomst voor…
Lees verder
Blog
Spelregels bij vakantie; hoe zit het ook alweer?
Deel II: De vakantieplanning: schriftelijk verzoek en schriftelijk binnen 2 weken bezwaar maken!
Lees verder
Blog
Spelregels bij vakantie; hoe zit het ook alweer?
Deel I: Opbouw en verval van vakantiedagen
Lees verder
Blog
Geen mondkapje, geen baan?
Begin dit jaar oordeelde de rechter dat een werkgever terecht was overgegaan tot non-actiefstelling én het opschorten van het loon van een werknemer die weigerde een mondkapje te dragen op…
Lees verder
Blog
Vanaf augustus 2022 betaald ouderschapsverlof
In de op 2 augustus 2019 vastgestelde Europese richtlijn betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers (richtlijn (EU) 2019/1158) is bepaald dat ouderschapsverlof ten minste twee maanden betaald…
Lees verder
Blog
Fouten en vertraging door (onder)aannemers: stuur een getrapte ingebrekestelling!
In 2019 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan. In het arrest van 11 oktober 2019 (Fraanje/Alukon) is geoordeeld dat de schuldenaar, in dat geval een onderaannemer, in verzuim…
Lees verder
Blog
Het concurrentiebeding: aan vervanging toe?!
Het concurrentiebeding stamt uit 1907 en heeft sindsdien slechts marginale wijzigingen ondergaan. Dat wil overigens niet zeggen dat er nooit eerder plannen waren voor grote wijzigingen, maar uiteindelijk zijn deze…
Lees verder
Blog
De loondoorbetalingsverplichting eindigt na twee jaar ziekte, wat nu?
Als werkgever ben je ook tijdens ziekte verplicht het loon door te betalen. Er zijn weinig landen die zo’n lange loondoorbetalingsverplichting kennen als Nederland, namelijk twee jaar. Mocht het UWV…
Lees verder
Blog
Vaststellingsovereenkomst
Een arbeidsovereenkomst kan op diverse manieren eindigen. Eén daarvan is een beëindiging met wederzijds goedvinden. Werkgever en werknemer maken, zonder de kantonrechter of het UWV in te hoeven schakelen, afspraken…
Lees verder